Бърз съд за съседи, неплащали такси за входа

Хора от етажните собствености успяват да осъдят по бързата процедура свои съседи, които не плащат таксите на входа. Само за няколко месеца некоректните платци се превръщат в длъжници по закон по облекчен път в съда, съобщиха юристи пред в. „Труд“.

По думите им масово хората съдят съседите си, които не плащат такси и сметки с години. В някои случаи дори се стига до изгонването им от жилищата. Един от последните изгонени е мъж от Русе, който не плащал задълженията по общите части в продължение на 2 години и те достигнали сумата от 400 лв. Така през февруари съдът реши той да напусне имота си за срок от 1 година.

„Много хора водят такива дела. Доскоро нагласата беше, че етажната собственост не може да събира пари, но след като започна изваждането на изпълнителни листове от съда, нещата вече са станаха други“, обясни юрисконсултът на Националната асоциация на домоуправителите в България Вяра Сарафова. По думите й делата срещу некоректните платци са все повече и дори масови.

„Съгласно закона общото събрание определя размера на таксите във входа и срокът за плащането им. Ако някой не плаща според условията, управителят на етажната собственост може да заведе дело за събиране на парите“, уточни процедурата тя.

Оказва се, че повечето такива случаи се решават в ползва на етажната собственост, която е представила нужните документи, че е предупредила и уведомила няколко пъти недобросъвестния собственик на жилище за задълженията му.

Процедурата в съда трае само няколко месеца, като делата в провинцията се решават значително по-бързо. Всичко обаче зависи от натовареността на съда и съдебния състав.

Ако бъде осъден, на длъжника се връчва изпълнителен лист и му се дава срок за плащането на задълженията. Често нещата приключват дотук, като съседите сключват споразумение с осъдения и задълженията се изплащат, уточняват юристи.

Понякога обаче се стига до услугите на частен съдебен изпълнител. Следва принудително изпълнение на съдебното решение.

„Има такива дела, които стигат при нас. По-малко са тези, при които хората се извеждат от жилищата им. Имаме такива случаи, въпреки че рядко се стига до нашите процедури. Последният беше от Русе“, уточни председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

източник : http://www.economic.bg/bg/news/6/barz-sad-za-sasedi-neplashtali-taksi-za-vhoda.html

17 thoughts on “Бърз съд за съседи, неплащали такси за входа

 1. Здравейте, доста материали съм написал по тази тема за тези, които не плащат. Трябва да се свика събране на ЕС на което да вземете решение да предприемете съдебни действия срещу длъжника, а след това за по – голяма сигурност да се обърнете към адвокат за съдействие за изготвяне на документите и водене на дело.

 2. zdraveite, az sam v dryga darjava ,no imam apartamet v balgaria ,posestavam samo na nova godina za po 5 dni ve4e 10 godini v bansko,sopstvenika na imota koito ni prodade apar, e ot togava kato piavitsa ,vsika godina pishe niakakvi symi -kradets, molia kajete mi kakvo triabva da napravia

 3. На първо място му пратете писмо с което да обявите, че апартамента е необитаем, освен по Нова година. Поискайте му всички решения на Общото събрание и вижте какви решения са взети. Ако няма изрично решение с което да са определили сума, която да се плаща за поддръжка на общите части, не може да иска пари от вас. Освен това тези задължения се погасяват с тригодишна давност – напрамер – ако днес е 13.03.2018 г. оже да търси пари само до 13.03.2015 г. Преди това всички задължения са погасени по давност. След като ви изпрати документите прочетете внимателно и вижте какви решения са взети. Практиката ми обаче показва, че доста голяма част от комплексите в Банско и по морето нямат изрядна документация.

 4. Имам апартамент , който не се обитавам повече от една година . Трябва ли да плащам такса за етажна собственост ?

 5. Здравейте,

  Да, трябва, ако не сте уведомили писмено управителя, че не обитавате имота си.

 6. Живея на втори етаж и неползвам асансьор.Дори вратата не се отваря на етажа.Трабва ли да плащам за тока изразходван за асансьора.

 7. Абсолютно! Законът казва, че независимо от това на кой етаж живеете трябва да заплащате такси за поддръжка и управление на общите части, а тези такси включват и поддръжката на асансъора и разходите за него.

 8. Здравейте. Притежавам 1/6 идеална част от апартамент, която не ползвам поради фактически невъзможен достъп от близо 20 години. С другите съсобственици водим дело за делба. В хода на делото е установено и изрично признато от останалите съсобственици, че само те имат ключ от имота, съдът е постановил те да го ползват до окончателното приключване на делбата и да ми заплащат наем. Не живея в имота и нямам адресна регистрация там.
  В този случай има ли право Общото събрание да ми начислява разходи? Неофициално разбрах, че са начилслили такива и смятат да започнат съдебна процедура (нямам никаква официална покана за плащане, нито зная за какво точно и как са начислени сумите). Входът използва услугите на професионален домоуправител. Как да постъпя в този случай?

 9. Здравейте,
  При проверка ЧЕЗ разпределение констатира кражба на ток от стълбищния общ електромер. Създадоха констативен протокол и ни изпратиха фактура с наказателно плащане. Всички членове общо 15 без разбирасе въпросния крадец, са убедени че именно той е крадеца.
  Как да постъпим за да не плащаме глобите на един крадец който с действията си не само се облагодетелства за наша сметка,но и ни се подиграва?

 10. Здравейте, интересувам се важи ли 3 годишната давност за задължение за асансьор?

 11. Тригодишната давност важи за всички разходи за поддръжка и управление, включително и тези за асансъора. Трябва естествено да правите разлика между текущата поддръжка, която е всеки месец и месечните вноски, и сумите за ремонт на сградата и съоръженията, които не са периодични. За тях важи общата петгодишна давност.

 12. Ако сте уверени, че конкретният човек се е прикачил към обшия електромер и краде ток и има доказателства, уведомете прокуратурата и ЧЕЗ, за да констатират именно това обстоятелство. Няма опция ЕС да се освободи от плащането на санкцията, но след това може да вземе решение въз основа на констативния протокол и акта на прокуратурата и съответно наказателния съд, с което да го задължи да възстанови на ЕС платената сума. Другата опция е да се заведе директен иск срещу него.

 13. Здравейте,каква сума трябва да се натрупа от некоректният платец“комшия“ за да се заведе дело срещу него и преди делото не се ли пуска първо уведомително писмо….,благодаря

 14. По принцип няма определена долна или горна граница в закона, но моя опит е, че съдиите се дразнят от малките суми. Така че примерно 100 лева е подходяща долна граница за стартиране на дело.

 15. Уведомете писмено управителя на ЕС, че не ползвате вашата 1/6 от апартамента, като представите и съответните доказателства. Ако евентуално и независимо от това образуват дело срещу Вас, то в съда ще се противопоставите с аргументи и доказателства, че никога не сте ползвали апартамента и нямате достъп до него.

 16. Здравейте
  Как може да се открие собственика на апартамент който не се обитава. Към кого да се обърна, че не е плащал никакви такси и пари за ремонт на общите части. Даже не знаем и имената на собственика.
  Благодаря предварително

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *